MENU
Festivalverslag: Dijkpop 2014
15 juli 2014
658 WOORDEN 1 MINUUT

Op 12 juli 2014 was het tijd voor Dijkpop: een jaarlijks festival in the middle of nowhere, een boerengat in Noord-Holland. Het dorpje heet Andijk, waar waarschijnlijk niet veel mensen van gehoord hebben. Toch wisten verschillende, redelijk grote artiesten hun weg te vinden naar het dorpje. Onder anderen Blaudzun, Jett Rebel, Birth of Joy, Saybia, Maison du Malheur en Kraantje Pappie gaven een optreden. Een gevarieerd programma, voor ieder was er wel wat wils: er waren bandjes, maar later op de dag ook DJ’s.

Of daar veel mensen op afkomen? Ja, zeker! Dijkpop kan het weten. Inmiddels heeft de 31e editie plaatsgevonden, waaruit blijkt dat Dijkpop zeker succesvol is. De bezoekers leken in ieder geval erg tevreden te zijn en vol was het zeker. Misschien niet zo vol als in een bekende club in een grote stad op zaterdagnacht, maar dat is dan ook niet eens leuk meer. Rijen voor de bar en wc’s waren er dan ook niet, maar de artiesten kunnen wel tevreden zijn over het aantal kijkers tijdens de optredens. Ook zijn de ‘boeren’ die op Dijkpop af komen niet te stram om een dansje te wagen. Zeker toen de eerste biertjes erin zaten, gingen er behoorlijk wat voetjes van de vloer.

Gedanst werd er dus, maar ook werd er gehangen in het gras, terwijl het zonnetje de hoofden sierde. De sfeer zat er goed in, overal waren lachende gezichten. Er was een dijkje (ha-ha, Dijk-pop), waarop de bezoekers konden zitten of liggen. Wel jammer dat de muziek van de twee tenten daar door elkaar heen liep, waardoor men niet echt meer naar één optreden kon luisteren als men buiten zat. Alleen wie direct naast één van de tenten ging zitten, kon nog optimaal van het geluid genieten.

Dijkpop3

Overdag speelden de bandjes, ’s avonds werd de kleinere stage omgetoverd tot een elektronische muziek podium. Eerder speelde daar onder andere Birth of Joy: een Nederlandse band die een fantastische show gaf. De mannen maken rockmuziek met een psychedelisch tintje, wat ontstaat door het orgelspel. De band wist het publiek mee te nemen, zeker wilde nummers als Rock & Roll Show deden het goed.Warm was het, dus bandleden besloten hun shirts uit te doen. Roken doen ze ook – indrukwekkend om te zien hoe de orgelist zijn volledige sigaret in één keer achter elkaar oprookte zonder even af te tikken. Jammer eigenlijk dat Birth of Joy al in de middag moest spelen. Het zou een goede afsluiter kunnen zijn, vanwege de energieke muziek.

De volste zaal werd getrokken bij Blaudzun: singer-songwriter Johannes Sigmond, die ook op grotere festivals als Lowlands gestaan heeft. Muzikaal gezien was het een heel sterke show, waar acht muzikanten aan meededen die allemaal perfect op elkaar afgestemd waren. Wel wat jammer dat het geluid te hard stond, waardoor de nummers wat vervormden.

Dijkpop4

De daarop volgende Deense band Saybia deed het ook goed, maar toch was het merkbaar dat de aandacht van de jeugd meer naar de house-tent verschoof, waar op dat moment Sick Individuals optrad. Alleen de wat oudere mensen en een enkele jongeling bleven staan bij de mainstage. Saybia voorzag het publiek van lieflijke, rustige liedjes, die prima uitgevoerd werden. Wel wat jammerlijk dat deze band zo laat op de avond het optreden gaf. Zoals hierboven al genoemd, kan er beter afgesloten worden met energieke muziek. Zou de organisatie gedacht hebben dat de mensen zo laat te moe zouden zijn om te dansen? Of dat een internationale band het verdient om later op te mogen treden, omdat er dan meestal wat meer publiek is?

Dijkpop is een erg vermakelijk festival, waar de zaken goed geregeld zijn. Aan alles leek gedacht te zijn, er was zelfs een ‘insmeerdienst’, voor mensen die zonnebrand vergeten waren. Tevens kon men met de pendelbus vanuit Hoorn meereizen, om niet op eigen initiatief te hoeven verdwalen in het kleine dorpje. Ten slotte zat ook het weer mee, wat in ons kikkerlandje altijd lijkt te zorgen voor een betere sfeer.

Tweet Share
Geschreven door
Anna

Als student Communicatie- en informatiewetenschappen leidt Anna het leven op kamers in Utrecht. Haar muzieksmaak varieert van indie tot techno, waarbij ze vele feestjes en festivals afgaat. Haar grootste hobby ...