MENU
Concertverslag: Unknown Mortal Orchestra @ Tivoli
21 november 2013
770 WOORDEN 2 MINUTEN

Unknown Mortal Orchestra is een psychedelische lo-fi band met bandleden afkomstig uit Amerika en Nieuw-Zeeland. Momenteel is de band in november, januari en februari aan het touren door Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Eerder deze maand stond Unkown Mortal Orchestra in Tivoli, Utrecht. Tevens stond de band dit jaar op Lowlands.

De band bestaat uit de leden Ruban Nielson (zanger en gitarist), Jake Portrait (bassist) en Riley Geare (drummer). In 2010 bracht de band het eerste nummer uit: Ffunny Frends. Al snel werd de band opgepikt en sindsdien is het hard gegaan met de populariteit. Unknown Mortal Orchestra geeft overal in de wereld concerten en staat op allerlei festivals. Het eerste album werd in 2011 uitgebracht,vernoemd naar de band zelf. Inmiddels hebben ze ook een tweede album, II, uitgebracht. Op dit tweede album staan de meest bekende nummers van de band, als So Good At Being In Trouble en Swim And Sleep (Like A Shark). Eind oktober bracht de band een EP uit: Blue Record. Hierop staan een aantal oudere nummers van de band in akoestische versies en ook een aantal nieuwe nummers.

Unkown Mortal Orchestra stond 12 november in Tivoli, Utrecht, locatie Oudegracht. Het concert was uitgebouwd tot een ‘mini-festival’, zoals beschreven stond op de Tivoli website. Naast Unkown Mortal Orchestra traden ook Night Beds en Mozes and the Firstborn op. Helaas heb ik Mozes and the Firstborn, een garagerock band afkomstig uit Nederland, moeten missen.

Night Beds gaf zowel een voor- als een aftershow in de Spiegelbar van Tivoli, een intieme zaal op de bovenste verdieping van Tivoli Oudegracht. Night Beds is de band van de Amerikaanse singer-songwriter Winston Yellen. De genres van de band zijn indie en folk en de liedjes hebben een dromerige uitstraling. De intieme zaal Spiegelbar sloot perfect aan bij de muziek. De sfeer was rustig, wat past bij de dromerige deunen van Night Beds. Bij de aftershow gingen er zelfs mensen in het publiek op de grond zitten. Later bij de aftershow besloten de bandleden midden in de zaal te gaan staan, zodat het publiek in een cirkel om de band heen mee kon luisteren. Night Beds betrok op deze manier het publiek volledig bij de muziek, wat het optreden bijzonder maakte.

Unknown Mortal Orchestra gaf op het midden van de avond een concert van ongeveer anderhalf uur. De zaal stond vol, waarschijnlijk was het concert bijna uitverkocht. Tivoli Oudegracht is misschien niet een ontzettend grote ruimte, maar toch bleek door de volle zaal dat de band behoorlijk populair geworden is in de afgelopen tijd. Op Lowlands stond de tent niet zo vol bij het optreden van Unknown Mortal Orchestra, maar dat kwam wellicht doordat ze toen tegelijkertijd speelden met andere populaire band The Lumineers.

De band speelde zowel nummers van het eerste als van het tweede album, waarbij de nadruk lag op het tweede album. Het tweede album was ook beter bekend bij het publiek, aangezien het publiek harder meezong bij de nummers die daarvan afkomstig waren. De sfeer in de zaal was goed: na elk nummer volgde een luid applaus en vanaf het balkon was te zien dat mensen duidelijk aan het genieten waren. Het was niet zo dat de zaal volledig los ging, maar dat sluit ook niet helemaal aan bij de muziek van de band.

Het geluid van de muziek was helaas niet optimaal afgesteld: de zang was te zacht in vergelijking met het geluid van de instrumenten. Op sommige momenten was de tekst van de zanger nauwelijks verstaanbaar. Het werd niet helemaal duidelijk of dit kwam door de band of door de geluidsmannen van Tivoli. Toch was het niet zo dramatisch dat het volledige concert erdoor verpest werd. Buiten dit was het namelijk een goed optreden. Wat het concert voornamelijk zo goed maakte, waren de lange muzikale uitlopen na een aantal van de nummers. Dat de nummers op de CD afgelopen zouden zijn, betekent voor Unknown Mortal Orchestra niet dat de nummers tijdens het concert ook afgelopen zijn. Soms speelden de bandleden minutenlang zonder tekst door, voordat ze aan een volgend nummer begonnen.

Aan het einde van het concert gaf Unknown Mortal Orchestra nog een toegift. De toegift was gebaseerd op de pas uitgebrachte EP: Ruban Nielson kwam het podium op met een akoestische gitaar. Dit was een behoorlijke verandering in vergelijking met het deel van het concert voor de toegift. De band liet een gevoeligere kant van zichzelf zien. Waar bands vaak afsluiten met een knaller, besloot Unknown Mortal Orchestra af te sluiten met rustige muziek. Naar mijn mening een goede keus: het was een verrassend einde en tevens een goede aanloop naar de dromerige aftershow van Night Beds.

Tweet Share
Geschreven door
Anna

Als student Communicatie- en informatiewetenschappen leidt Anna het leven op kamers in Utrecht. Haar muzieksmaak varieert van indie tot techno, waarbij ze vele feestjes en festivals afgaat. Haar grootste hobby ...